Schaatsmuseum

In Hindeloopen staat het Eerste Friese Schaatsmuseum. Interieur schaatsmuseumHier ziet u de grootste schaatsencollectie ter wereld, de complete Elfstedentocht-
geschiedenis en originele werk-
plaatsen, als een smederij en houtbewerking. De werkplaatsen geven een overzicht van het oude schaatsmakersambacht. Daarnaast zijn vele schaatsmodellen en andere winterattributen tentoongesteld. De collectie is ondergebracht in een historisch pand in het centrum van Hindeloopen.

Schaatsen maken
up Vroeger werden de schaatsen van botten van een hert of een koe gemaakt. De botten werden vlak geslepen en er werden gaten in gemaakt voor een riempje. Ze waren vooral bedoeld om over het ijs te kunnen lopen. Later werden de schaatsen van ijzer en hout gemaakt. In het museum is dit allemaal goed te zien.
Vitrine museum

Exposities
Vele grote namen uit de schaatsgeschiedenis, zoals Jeen van den Berg, Rein Jonker, Evert van Benthem en Minne Hoekstra, schonken hun bekers en medailles aan het museum. Met verschillende deelexposities worden diverse onderwerpen extra toegelicht, zoals het kortebaanschaatsen, schoonrijden en paardrijden. De expositie "ijs en weder dienende" vertelt de geschiedenis van 90 jaar Elfstedentochten.
Het museum is een gewilde achtergrond voor film- en televisieploegen uit binnen en buitenland door de bijzondere verzameling historisch materiaal, sleden, kleding en winterdecors.

Klik hier voor meer informatie over o.a. de openingstijden van het museum.

Historie
Statistieken
Eerste Friesche Schaatsmuseum

Klik hier als je heimwee hebt! English version Klik hier als je heimwee hebt!